4 colleges van 2 uur
Dinsdag en woensdag
10:30-12:30 en 13:30-15:30 uur
Data: 19-12-2017 en 20-12-2017
Kosten: € 100,00
(tegen vergoeding van € 8,50 per lunch kan daaraan worden deelgenomen)
Prof. dr. Jan A.R.A.M. van Hooff (Arnhem, 1936) groeide op in het familiebedrijf Burgers’ Zoo te Arnhem en ging vanzelfsprekend biologie studeren. Dat deed hij in Utrecht en Oxford. Van 1980 tot 2001 was hij hoogleraar in de gedragsbiologie aan de Universiteit Utrecht. Zijn interesse betreft het sociale gedrag en de sociale organisatie van primaten. Zijn latere onderzoek richtte zich op de regeling van sociale betrekkingen in dierengemeenschappen. Jan van Hooff is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
De literatuur is hieronder te vinden.
De geschiedenis van het leven
Het ontstaan van het leven en de ontplooiing daarvan in een grote variëteit van verschijningsvormen is een van de boeiendste vragen, die wetenschap en filosofie bezighouden. Toen het gangbare statische scheppingsmodel in de 19e eeuw plaats maakte voor het evolutiemodel heeft dat tot beroering geleid, die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Het door Darwin voorgestelde model, waarbij de ontwikkeling van complexe levensvormen wordt verklaard door een aanpassingsproces op basis van (toevallige?) variatie en natuurlijke selectie vormde een uitdaging voor wetenschappelijke toetsing, maar riep ook enorme weerstand op (wat is de rol van toeval; is er een Intelligent Design?).
In deze cursus zullen wij ingaan op twee belangrijke aspecten van de ontwikkeling van het leven. Allereerst: hoe reconstrueren wij de geschiedenis van die ontwikkeling? Naast de fossiele evidentie spelen moleculair-genetische aanwijzingen een steeds belangrijker rol. Het tweede aspect betreft het proces (zeg, het mechanisme) van de evolutie: hoe kan het leven ontstaan zijn en zich vervolgens ontwikkeld hebben, met zijn diverse functies, waaronder de cognitieve en emotionele functies die wij samenvatten onder het begrip geest. Wat kan de evolutionaire psychologie ons vertellen?
De hedendaagse ontwikkelingsbiologie, moleculaire genetica en nanotechnologie proberen in te grijpen in de ontwikkelingsreceptuur van het leven, ja zelfs leven te maken en te vervolmaken. Zullen wij de evolutie van organismen, met inbegrip van onszelf (!) in eigen hand kunnen nemen en kunnen sturen? Maar wat moet ons daarin dan leiden?