Amerikaanse geschiedenis

5 colleges van 2 uur
dinsdag 14.30-16.30 uur
data:
12-3-2019
19-3-2019
26-3-2019
2-4-2019
9-4-2019
kosten: € 125,00

Drs. Bouke de Vos

(1950) studeerde politicologie aan de VU Amsterdam. Hij was lange tijd persvoorlichter bij overheden, bedrijven en wetenschapsinstellingen, laatstelijk bij Wageningen Universiteit en Research. Zijn belangstelling voor Amerikaanse geschiedenis in de 19e eeuw werkte hij uit in meerdere cursussen en lezingen over dat tijdperk. In 2011 fietste hij met zijn vrouw drie maanden in het spoor van de Amerikaanse Burgeroorlog en schreef daarover Burgeroorlog in etappes.

De Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865)

De ingrijpendste periode in de Amerikaanse geschiedenis

Om de huidige VS te begrijpen moeten we volgens historici weten wat in de Amerikaanse Burgeroorlog op het spel stond, namelijk: “De oorlog bepaalde wie we zijn als natie, niet alleen toen maar ook nu nog, met alles waar we in geloofden en nog geloven.” Voor veel Amerikanen vormt deze bloedige burgerkrijg, van 1861 tot 1865, de belangrijkste periode in hun geschiedenis.

De Amerikaanse Burgeroorlog was een krachtmeting tot het uiterste tussen Noord en Zuid. De lont in het kruitvat was de verkiezing van Abraham Lincoln tot president en de daaropvolgende afscheiding van de Zuidelijke staten. Maar de oorzaak lag in het diepgaande conflict over de slavernij. Waarom moest die oorlog liefst vier jaar duren, ten koste van meer dan een miljoen slachtoffers? De Burgeroorlog was en is Amerika’s kostbaarste en vreselijkste oorlog. Historisch gezien wordt hij wel de eerste totale oorlog genoemd.

De oorlog bracht in de Verenigde Staten een omwenteling teweeg die zijn weerga niet kende. Nog altijd zijn in de Amerikaanse samenleving en politiek sporen van de Burgeroorlog herkenbaar: de problematische verhouding tussen blank en zwart, tussen de Federale overheid en de deelstaten en, nog steeds sluimerend, de animositeit tussen Noord en Zuid.

In vijf lessen behandelen we de lange aanloop tot, en het bloedige en slepende verloop en de verwarrende nasleep van de oorlog.

Menu