Engelse literatuur en cultuur

4 colleges van 2 uur
donderdag 14.30-16.30 uur
data:
14-3-2019
21-3-2019
28-3-2019
4-4-2019
kosten: € 100,00

Dr. Judith Haan-van Ditzhuyzen

studeerde rechten (1968), Engelse Taal- en Letterkunde (1992) en Taalwetenschap (1995) aan de Radbouduniversiteit te Nijmegen. In 2002 promoveerde zij op een taalkundig onderwerp (intonatie). Sinds de tachtiger jaren geeft zij cursussen en lezingen over Engelse literatuur, onder meer over de toneelschrijver Shakespeare en zijn tijd (periode koningin Elizabeth I), de romanschrijvers Jane Austen, Dickens, Hardy, Eliot, Gaskell (periode koningin Victoria), de dichter Philip Larkin enz.

Jane Austen: haar wereld, haar werk

Talrijke verfilmingen van romans van Jane Austen hebben deze schrijfster bij een breed publiek bekend gemaakt. Terecht, want binnen de Engelse literatuur neemt Jane Austen (1775-1817) een ereplaats in. In haar romans observeert ze scherp en geestig het leven van de (hogere) burgerij en adel in haar omgeving. Met veel gevoel voor ironie beschrijft ze hoe haar vrouwelijke personages obsessief jacht maken op een passende echtgenoot of schoonzoon. Die moet minimaal van goede stand zijn en liefst ook aangenaam rijk. Mocht dat niet lukken dan is er altijd nog Bath, het mondaine kuuroord waar de vele bals en rijtoertjes volop kansen bieden om de ideale levensgezel te treffen.

Voor die obsessie met een huwelijk was een goede reden. Een ongetrouwde vrouw was in die dagen niet te benijden, ze bleef de rest van haar leven voor alles afhankelijk van haar (goedwillende) familie. Jane Austen wist waarover ze het had, want dat lot trof ook haarzelf. Maar met haar romans had ze zo’n succes dat ze haar eigen leven en dat van haar moeder en zuster heel wat prettiger kon maken. Twee eeuwen later is haar werk nog onverminderd geliefd, niet alleen bij lezers maar ook bij gerenommeerde literatuurcritici.

Deze cursus plaatst Jane Austen tegen de achtergrond van de (Georgian) periode waarin zij met haar romans een pionier was, ook als vrouw. Het verhaal over Jane Austen wordt verlucht met beelden, onder meer met scènes uit verfilmingen van de romans.

Literatuur

Deelnemers beleven meer plezier aan deze cursus als ze een of twee van Jane Austens romans gelezen hebben, bv. Pride and Prejudice, Sense and Sensibility of Emma, desgewenst in een Nederlandse vertaling.

Menu