Het Midden-Oosten

2 colleges van 2½ uur
dinsdag 10.30-13.00 uur
data:
2-10-2018
9-10-2018
kosten: € 62,50

Drs. Paul Aarts

doceerde meer dan dertig jaar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij organiseerde jarenlang studentenuitwisselingsprogramma’s met partners in Iran, Irak, Jemen, Syrië en Marokko. Hij is expert op het gebied van het Midden-Oosten, de Golfstaten in het bijzonder – specifiek Iran en Saoedi-Arabië. Over dat laatste land publiceerde hij o.a. Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen (samen met Carolien Roelants).

Iran en Saoedi-Arabië onder de loupe

Strijd om de macht in de Perzische Golf

Zowel het Koninkrijk Saoedi-Arabië als de Islamitische Republiek Iran vormt voor een westers publiek nog steeds een grote onbekende. Clichébeelden overheersen (‘Saoedi-Arabië is het land van stinkendrijke oliesjeiks’, ‘Iran wordt gerund door streng religieuze ayatollahs’ ). De typering van de onderlinge relaties komt meestal niet verder dan ‘een strijd tussen soennieten en sjiieten’. Hoog tijd voor een completer beeld van deze twee rivaliserende grootmachten in de Perzische Golfregio.

In het college over Saoedi- Arabië komen de volgende vragen aan bod: hoe werkt het politieke systeem? Welke rol speelt de familie Saoed? Wat weten we van de invloed van het wahhabisme? Hoe stabiel is het land onder leiding van de jonge, ambitieuze Mohammed bin Salman? Waarom wordt Saoedi-Arabië steeds assertiever in zijn buitenlandse politiek? Waarom voelt het land zich zo bedreigd door Iran? Hoe is de relatie met het Westen, inclusief Nederland (een ‘noodzakelijke vriendschap’?)?

Wat Iran betreft komen vergelijkbare onderwerpen aan bod: wie heeft nu feitelijk de macht sinds de revolutie van 1979? Hoe functioneert het (complexe) politieke systeem? Is de Islamitische Republiek Iran niet veel minder ‘islamitisch’ dan vaak wordt voorgesteld? Waarom gaan Iraniërs vaak de straat op om te protesteren? Hoe kijken Iraanse leiders naar de wereld? Is het echt zo dat Iran bezig is de macht over te nemen in de regio?

Menu