Klassieke literatuur

6 colleges van 2 uur
donderdag 14.30-16.30 uur
data:
1-11-2018
8-11-2018
15-11-2018
22-11-2018
29-11-2018
6-12-2018
kosten: € 150,00

Drs. Ludwich Verberne

studeerde klassieke talen en geschiedenis in Nijmegen. Hij deed promotieonderzoek en gaf onderwijs bij de afdeling Oude Geschiedenis aan de universiteiten van Nijmegen en Münster. Momenteel is hij werkzaam in het voortgezet onderwijs als docent klassieke talen en klassieke culturele vorming. Daarnaast maakt hij deel uit van het auteursteam van feniks, een geschiedenismethode voor het voortgezet onderwijs.

Ovidius’ Metamorfoses:

Alles verandert, niets verdwijnt…

Carmen et error, een gedicht en een misstap! Was het iets met de dochter van de keizer dat leidde tot de verbanning van Ovidius, als dichter toen op de top van zijn roem?

De Metamorphoses, net afgerond, gooide hij voor zijn vertrek uit Rome in het vuur. Gelukkig circuleerden er inmiddels voldoende kopieën, want anders zouden we een van de meest originele werken uit de Latijnse literatuur moeten missen. Weinig werken ook hebben zo’n invloed uitgeoefend op de Europese cultuurgeschiedenis: literatuur, beeldhouwen schilderkunst, muziek. Orpheus en Eurydice, Phaeton met de zonnewagen, koning Midas van het goud en de ezelsoren, Daedalus en Icarus zijn bekende namen door dit ene werk.

In de cursus worden bekende én minder bekende verhalen van Ovidius gelezen en besproken. We zullen zien hoe meesterlijk Ovidius de overgeleverde mythen in het kader plaatst van het begrip ‘verandering’. Daarbij is het uitgangspunt: niets blijft zichzelf gelijk, niets gaat volledig verloren. Zo krijgen we een beeld van goden, helden en mensen, hun hoogmoed en nederigheid, hun ambities en hun lijden, succes en mislukking, en dit allemaal met het vakmanschap en de humor die zo kenmerkend zijn voor Ovidius.

Ook is er aandacht voor de doorwerking van deze verhalen in de West-Europese cultuur. De teksten worden gelezen in vertaling. Kennis van Latijn maakt het allemaal nog mooier, maar is beslist niet noodzakelijk. Een syllabus met voornamelijk achtergrondliteratuur wordt uitgedeeld (tegen kostprijs).

Literatuur

Aan te schaffen: Ovidius, Metamorphosen Vertaald door M. d’Hane-Scheltema Athenaeum – Polak & Van Gennep: Amsterdam, 2009 (oorspr. 1993)
ISBN 9789025364359 (gebonden, Perpetua-reeks)
ISBN 9789025336783 (paperback)
Deze uitstekende vertaling is in allerlei vormen en maten herdrukt.
Ook tweedehands zijn meestal wel exemplaren voorradig.

Menu