Ruslandkunde II

2 colleges van 2 uur
dinsdag 10.30-12.30 en 13.30-15.30 uur
datum: 29-1-2019
kosten: € 50,00
(tegen vergoeding van € 8,50 kan worden deelgenomen aan een lunch)

Drs. Marie-Thérèse ter Haar

studeerde Russische taal en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna studeerde en leefde ze in de communistische periode in Rusland en maakte er het einde van de Koude Oorlog mee. Nog steeds verblijft ze er een flink aantal maanden per jaar. Haar kennis van en ervaring met dit land draagt ze uit in cursussen en lezingen en door het organiseren van reizen naar Rusland en de voormalige Oostbloklanden.

Rusland-Nederland

Historie, hof, handel en idealisten

Van koningin Anna Paulovna tot koningin Beatrix
De Russische grootvorstin Anna-Paulovna wordt in 1840 Koningin der Nederlanden als echtgenote van koning Willem II. Sindsdien zijn de Russische Romanovs verbonden met het Huis van Oranje-Nassau. Anna is de moeder van de (latere) koning Willem III, en over-over-grootmoeder van Beatrix.

Uit intensieve correspondentie tussen Anna-Paulovna en haar broer tsaar Nicolaas I weten we veel over Anna’s leven. Bijvoorbeeld hoe zij denkt over democratie en over de ideeën van Thorbecke. Als Anna en Willem II door hun uitbundige leefstijl in financiële problemen komen haalt Anna haar broer over een aantal schilderijen uit het Oranje-Nassau familiebezit aan te kopen. Ondermeer daardoor bezit de Hermitage in Sint-Petersburg zoveel schilderijen van Hollandse meesters.

Nederlandse idealisten in de Sovjet-Unie
In de jaren 30 van de 20ste eeuw bevindt de Sovjet-Unie zich onder Stalin in een opbouwfase. Nederlandse technici als Schermerhorn, Rutgers en Wiesing trekken met hun gezinnen naar dit ‘socialistische paradijs’. Wat drijft hen? Hoe intens geloven deze idealisten in de communistische utopie?

Eind jaren 30 worden hun families in Nederland ongerust. Ze horen steeds minder uit Moskou en Tver. Men krijgt bange vermoedens, maar er zijn geen bewijzen. Pas onder Gorbatsjov komt er iets meer duidelijkheid over hun lot. Veel zal echter nooit aan het licht komen in dit onmetelijke land waar massagraven niet gevonden hoeven te worden.

Menu