Europakunde

5 colleges van 2 uur
donderdag 14.30-16.30 uur
data: 4/3; 11/3; 18/3; 25/3 en 8/4
kosten: € 125,00

Drs. Ivo Peeters 

studeerde af in algemene taalwetenschap met de bijvakken Russisch en Turks na een studie in Leuven, Nijmegen, Bonn en Leningrad (Sint-Petersburg). Het afgelopen decennium bezocht hij als bedenker van de minor algemene ontwikkeling negentien keer met studenten van Saxion Hogeschool de EU-instellingen in Brussel. Hij is in alle vijftig landen van Europa geweest en ook in officieel niet-bestaande landen als Nagorny Karabach en Transnistrië.

Europa en de EU

De positie van Europa en de EU wordt steeds minder comfortabel en het stelsel van internationale samenwerking staat onder druk door Trump, Poetin, Erdoğan, het opkomende dictatoriale China, migratie uit Afrika en het Midden-Oosten. Daarom moeten we de EU koesteren met haar Europese waarden als mensenrechten, rechtsstaat, democratie, solidariteit en vrijheid en hechter samenwerken om de bedreigingen van buiten aan te kunnen. Of is de EU een bureaucratisch monster dat zijn langste tijd gehad heeft, en hebben figuren als Orbán, Kaczyński en Salvini de toekomst? Om onze positie te bepalen moeten we eerst weten waar we het over hebben.

In deze cursus worden de volgende punten besproken:

  • Europa en de wereld: definitie van Europa; het belang van Europa qua oppervlakte, bevolking, rijkdom, economie, handel; landen en volkeren van Europa en hun talen en religies.
  • de Europese Unie: niveaus van samenwerking; geschiedenis; leden (ook het Brexitdrama); EU-instellingen, hun bevoegdheden en werking (Europees Parlement, Europese Commissie, Raad van de EU, Europese Raad, Europese Centrale Bank, Europees Gerechtshof, Europese Rekenkamer); begroting; euro; verdrag van Schengen; begrippen als Europa à la carte, finaliteit, criteria van Kopenhagen, subsidiariteit, intergouvernementeel en supranationaal) 
  • andere instellingen in Europa: (EVA, OVSE, Raad van Europa, NAVO)
  • geschiedenis, buitengebieden en indeling van enkele landen van Europa (België, Duitsland, Frankrijk, Italië, voormalig Joegoslavië, Noord-Europa, Centraal Europa, Polen, Rusland, Spanje en Portugal, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland)
  • toekomst van de EU
Menu