Geologie II/ Klimaat I

3 colleges van 2 uur
maandag 14.30-16.30 uur
data: 4/1; 11/1 en 18/1
kosten: € 75,00

Drs. Hans de Jong 

studeerde fysische geografie. Hij specialiseerde zich in de geologie van glaciale gebieden en in het ontstaan van de dekzanden van Oost-Nederland. Hij was ruim dertig jaar docent geologie en klimatologie aan de lerarenopleiding  aardrijkskunde van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij is auteur van aardrijkskunde schoolmethoden in Nederland, Nederlandse Antillen en Suriname, samensteller van vier atlassen, medeoprichter van touroperator SNP Natuurreizen.

Voor meer informatie over Hans de Jong: zie bij Geologie I.

Klimaten en klimaatverandering

Twee hittegolven in de zomer van 2019. Het record werd in Gilze-Rijen gemeten: 40,7 °C.

Dit getal is niets bijzonders in de tropen. Het is daar dag in dag uit warm. Het dagelijks weerbericht voor Paramaribo is eenvoudig:

“Vanochtend zonnig, maar in de loop van de middag toenemende bewolking met kans op een regen- of onweersbui. Temperatuur oplopend tot 37 graden, in de nacht 27 graden.”

In Nederland zijn we gewend aan seizoenen. In de tropen bestaan ze ook wel, maar de verschillen zijn gering. In de woestijn is het anders: vrijwel altijd droog, en een enkele jaarlijkse stortbui. En de Noord- en Zuidpool zijn altijd koud.

In het verre verleden van de aardgeschiedenis heeft Nederland ongeveer alle klimaten gehad die denkbaar zijn: van tropisch of woestijn tot ijstijd. Dat werd veroorzaakt door de verplaatsing van continenten. Klimaatverandering is dus van alle tijden. Nog maar 20.000 jaar geleden was Nederland een poolwoestijn. Grote klimaatveranderingen zijn er op aarde overal en altijd geweest.

Elke verandering heeft als oorzaak een groot aantal factoren. Bij klimaatverandering is dat ook zo. Dat leren we uit het verleden. Het zijn veranderingen in de baan van de aarde om de zon, andere zeestromen dan tegenwoordig, verschuiving van continenten: bij elkaar wel een tiental oorzaken.

Welke zijn de gevolgen voor onze generatie?

Menu