Joodse cultuur

2 colleges van 2 uur
donderdag 10.30-12.30 en 13.30-15.30 uur
datum: 15/4
kosten: € 58,50 inclusief lunch

Prof. dr. Irene Zwiep

is sinds 1997 als hoogleraar Hebreeuws en Joodse Studies verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde in 1995 op de geschiedenis van de Hebreeuwse taalfilosofie. Sindsdien publiceert zij regelmatig over Sefardisch jodendom, de joodse Verlichting in Nederland en Duitsland, en het joodse politieke denken in negentiende-eeuws Europa.

Kabbala voor beginners

Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is Kabbala nu precies? Die vraag is sneller gesteld dan beantwoord. Kabbala is Joodse mystiek, wordt vaak gezegd, maar dat is te kort door de bocht. Magie, spiritualiteit, gebed, filosofie, theologie, kunst, zang en dans – het valt er allemaal onder. Dat krijg je als je een modern Westers label probeert te plakken op een oude, niet-zo-heel-Westerse traditie.

Waarom ontwikkelde het Jodendom, de religie van het Boek en de Wet, ook de Kabbala? Om de kloof tussen God en mens te dichten? Om onze wereld in een groot goddelijk masterplan te schrijven? Om het bestaan van goed en kwaad te verklaren? Om demonen buiten de deur te houden? Of om de macht van de Hebreeuwse taal te bewijzen? Om ons te helpen de wereld te redden, of …?

In dit college gaan we, aan de hand van teksten en fragmenten, op zoek naar de betekenis en inhoud van de Kabbala. We volgen haar ontwikkeling van de Oudheid tot nu en proberen een antwoord te vinden op de vraag waarom deze ‘Joodse geheimleer’ door de eeuwen heen zoveel verschillende denkrichtingen en stromingen heeft kunnen voeden.

Menu