Kunstgeschiedenis

5 colleges van 2 uur
maandag 14.30-16.30 uur
data: 25/1; 1/2; 8/2; 1/3 en 8/3
kosten: € 125,00

Maria Driessen

is de oprichtster van cursusinstituut MarieDusart. Het instituut verzorgt een ruim aanbod aan cursussen, lezingen en excursies. Maria heeft zowel geschiedenis als kunstgeschiedenis gestudeerd aan de universiteit van Nijmegen. Haar specialisatie is moderne en hedendaagse kunst. Daarnaast beschikt zij over uitgebreide en gevarieerde ervaring in het onderwijs.

Veelzijdig Amerika

Tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw werd de Amerikaanse schilderkunst gekenmerkt door het realisme. Dat was echter geen eenduidige stijl. Edward Hopper (1882-1967) ontwikkelde een heel persoonlijke realistische stijl. Zijn schilderijen lijken op stilstaande beelden uit een film. Dat klopt: de filmindustrie liet zich door Hopper inspireren. 

De sociaal-realisten schilderden vanuit een grote sociale betrokkenheid en legden de misstanden bloot tijdens de crisisjaren. De regionalisten daarentegen toonden bij voorkeur de grootsheid van Amerika.

Toen Piet Mondriaan in 1940 aankwam in Amerika werd hij enthousiast onthaald. Zijn werk genoot bekendheid en hij werd als een innovatief kunstenaar beschouwd. Ruim tien jaar na het overlijden van Mondriaan in 1944 gingen Barnett Newman en Mark Rothko grote doeken schilderen die enkel uit kleuren bestonden. Dit wordt bestempeld als Color Field Painting en de relatie met Mondriaan is aantoonbaar. De toestroom van Europese kunstenaars in de jaren dertig naar Amerika zorgde op termijn voor een opmerkelijke verandering in de Amerikaanse schilderkunst.

Vanaf de jaren vijftig is waar te nemen dat de kunstenaars een eigen stijl vinden en niet langer Europa als leidend beschouwen. Dat zelfvertrouwen zorgde voor diversiteit in de schilderkunst. Nieuwe talenten dienden zich aan, zoals Jasper Johns, Andy Warhol en Roy Lichtenstein. 

Tijdens deze cursus zult u een goed overzicht krijgen van de Amerikaanse schilderkunst van de 20e en 21e eeuw, in de context van de tijd.

Menu