Russische cultuurgeschiedenis I

4 colleges van 2 uur
dinsdag 14.30-16.30 uur
data: 10/11; 17/11; 1/12 en 8/12
kosten: € 100,00

Drs. Marie-Thérèse ter Haar

studeerde Russische taal en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna studeerde en leefde ze in de communistische periode in Rusland en maakte er het einde van de Koude Oorlog mee. Nog steeds verblijft ze er een flink aantal maanden per jaar. Haar kennis van en ervaring met dit land draagt ze uit in cursussen en lezingen en door het organiseren van reizen naar Rusland en de voormalige Oostbloklanden.

Invloedrijke tsaren in de 18e en 19e eeuw

Deze cursus behandelt het leven en de invloed van enkele belangrijke tsaren aan het Russische hof, en geeft daarmee een overzicht van de Russische cultuurgeschiedenis. Het begrip ‘Russische ziel’ is daar onlosmakelijk mee verbonden. Maar wat verstaan we er eigenlijk onder? En hoe staat het met collectieve normen en waarden? Met vrijheid, democratie en privacy?

College 1: Peter de Grote

Wie is de man achter de vele hervormingen in Rusland? Waarom kwam Peter naar Nederland? Wat weten we van zijn privéleven? En hoe staat het met de door hem gestichte stad Sint-Petersburg?

College 2: Catharina de Grote

Hoe belandt een Duitse vrouw op de Russische troon? Hoe weet Catharina haar macht uit te breiden? En wat is er waar van het verhaal over haar vele minnaars? 

College 3: Alexander I, Nicolaas I, Alexander II

De tsaren van de 19e eeuw. Hoe zag het politieke en sociale klimaat er uit ten tijde van deze drie tsaren? Waren er in de 19e eeuw al voorbodes van de Russische revolutie van 1917?

College 4: Nicolaas II

Het tragische verhaal van de laatste tsaar van Rusland en zijn gezin. Over tsaren en politieke gevaren, intriges en onbegrip, godsdienstwaanzin en gebedsgenezer Raspoetin en over eerherstel.

Peter de Grote

Catharina de Grote

Menu