Russische cultuurgeschiedenis II

2 colleges van 2 uur
dinsdag 10.30-12.30 en 13.30-15.30 uur
datum: 19/1
kosten: € 58,50 inclusief lunch

Drs. Marie-Thérèse ter Haar

studeerde Russische taal en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna studeerde en leefde ze in de communistische periode in Rusland en maakte er het einde van de Koude Oorlog mee. Nog steeds verblijft ze er een flink aantal maanden per jaar. Haar kennis van en ervaring met dit land draagt ze uit in cursussen en lezingen en door het organiseren van reizen naar Rusland en de voormalige Oostbloklanden.

Russische schilderkunst en dans in de 20e eeuw

College 1: Malevitsj & Chagall

Kazimir Malevitsj (1879-1935)
Kazimir Malevitsj is een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. Als schepper van een abstractie die hij zelf ‘suprematisme’ noemt, is Malevitsj vooral bekend door een in essentie abstracte en geometrische schilderkunst (Zwart vierkant, Wit vierkant, Rood Vierkant). Wie is de man achter de kunst? In welke tijd leeft hij en ontstaat zijn werk?

Marc Chagall (1887-1985)
De Wit-Russische schilder Marc Chagall is tijdens zijn leven al een gevierd kunstenaar in het Westen. Chagall was uitzonderlijk getalenteerd en zeer veelzijdig. Zo is hij verantwoordelijk voor de aankleding van Stravinsky’s ballet De Vuurvogel en maakt hij voor de Hadassah-synagoge in Jeruzalem glas-in-loodramen. U maakt niet alleen kennis met zijn prachtige werk, maar u hoort ook zijn levensverhaal.

College 2: Diaghilev en zijn Ballets Russes

Sergei Diaghilev (1872-1929)
Sergei Diaghilev heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van het huidige moderne ballet. Zijn
Vuurvogel, Petroesjka en Le Sacre du Printemps waren destijds een hype in Europa. 

In 1909 richt Sergei Diaghilev het gezelschap ‘Ballet Russes’ op. Door uitvoeringen op muziek van moderne componisten als Stravinsky oefent Ballet Russes een grote invloed uit op de ontwikkeling van de dans in Europa en Amerika. Kenmerkend voor de kunst uit deze periode, die ook wel het ‘Zilveren Tijdperk’ wordt genoemd, is het samengaan van verschillende kunstvormen in een ‘totaalkunstwerk’.

Menu