Sociale geschiedenis II

4 colleges van 2 uur
woensdag 14.30-16.30 uur
data: 3/3; 10/3; 24/3 en 31/3
kosten: € 100,00

Dr. Theo Salemink 

(1946), historicus en theoloog, doceerde aan de universiteit van Tilburg. Schreef ‘Katholieke kritiek op het kapitalisme’ (1991) en ‘Op de rug van de tijger’ (2015). Publiceerde over de sociale kwestie in Nederland, over de geschiedenis van het antisemitisme, over beelden over de islam, maar ook over de avant-garde in de kunst en over de Nederlandse dichter-schilder Lucebert. 

Drs. Leo Salemink 

(1953), historicus, werkte lange tijd als docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs (Stedelijk Gymnasium Nijmegen en Luzac Arnhem) en als vakinhoudelijk redacteur voor verschillende educatieve uitgeverijen.

Heren en Boeren

Geschiedenis van Huis Bergh

Tegen de zuidhelling van Montferland, in het stadje ‘s-Heerenberg, ligt een oud kasteel met een roemruchte geschiedenis: Huis Bergh. Dit bouwwerk, omringd door muur en gracht, met toren en ophaalbrug, maakt ons deelgenoot van die bijzondere geschiedenis.

Aan de ene kant zien we de grandeur van graven en gravinnen sinds de Tachtigjarige Oorlog: van Willem IV via de ‘dolle graaf’ tot Karl Anton vorst van Hohenzollern-Sigmaringen. Aan de andere kant de pachtboeren van Huis Bergh, hun mentaliteit, de inhoud van de pachtcontracten, de verkoop van de boerderijen vanaf 1870. Maar we zien ook de ongekende en onbekende ‘boerenopstand’ tegen de tienden in de tijd van Karl Anton aan het einde van de negentiende eeuw, zelfs nadat de boerderijen verkocht waren. 

En tenslotte zijn er de nieuwe ontwikkelingen in de 20e eeuw op initiatief van de Twentse ‘textielbaron’ Jan Herman van Heek, die in 1912 het kasteel en grote delen van Montferland verwierf. Na de Tweede Wereldoorlog werden kasteel en bos ondergebracht in Stichting Huis Bergh met als doel het behoud van het kasteel als historisch monument. Het werd later een museum en het bos is nu een parkbos. Zo is kasteel Bergh een plaats waar lokale en internationale geschiedenis elkaar ontmoeten, waar het alledaagse leven van boeren en boerinnen te maken kreeg met de grandeur van graven en gravinnen en met de visie van een textielondernemer uit Twente.

Menu